Google Chromecast cu Google TV

Google Chromecast cu Google TV

Google Chromecast Media Player cu Google TV

Chromecast-ul cu Google TV (2020) de la Google este o revelație. Acest dispozitiv de streaming repară ceva ce nu era defect și îmbunătățește o tehnologie aproape perfectă într-un mod tangibil. Totul se datorează telecomenzii și noului software al Google, Google TV.

Împreună, cele două oferă o creștere masivă în utilizabilitate față de Chromecast-urile anterioare, care vă obligau să folosiți telefonul sau tableta pentru a transmite conținutul, în loc să vă ofere o interfață pe ecran-ul televizorului pentru a interacționa cu acesta.

Design

Design oval similar cu Chromecast-ul original
Vine cu o telecomandă
Poate fi alimentat de unele televizoare sau de la priză

De câțiva ani, Google a optat pentru o formă de puc de hochei pentru dispozitivele sale Chromecast, și a făcut-o din nou când a lansat Chromecast cu Google TV. Ultimul design este puțin mai alungit decât înainte, dar în mare parte este destul de similar cu predecesorii săi.

Încă o dată veți conecta Chromecast-ul la televizor prin intermediul unui cablu HDMI atașat (care, din fericire, folosește specificația cea mai recentă, HDMI 2.1) și veți alimenta cu curent fie de la o priză de perete, fie printr-un port USB de pe televizorul dumneavoastră… dacă aveți noroc.

Spre deosebire de Chromecast Ultra, nu există nici un jack Ethernet pe Chromecast cu Google TV, ceea ce înseamnă că va funcționa doar prin Wi-Fi. Conform Google, veți putea cumpăra un adaptor USB-C la Ethernet pentru Chromecast cu Google TV, dar unul nu este inclus în cutie.

Într-o notă mai pozitivă, acest Chromecast nou și îmbunătățit vine cu o telecomandă Bluetooth/IR. Telecomanda din plastic este puțin cam fragilă, dar vine complet echipată cu o tastatură circulară, un buton pentru volum pe lateral și opt butoane frontale. Dacă televizorul dumneavoastră suportă HDMI-CEC (Consumer Electronics Control), puteți controla volumul televizorului cu telecomanda Chromecast-ului și chiar puteți opri atât televizorul, cât și Chromecast-ul când ați terminat de vizionat.

Deoarece acesta este primul produs Google TV, desigur, are un buton Google Asistent pe telecomandă pe care îl puteți folosi pentru a chema asistentul virtual omonim – despre care vom vorbi mai mult în următoarea secțiune.

Caracteristici

Va trebui să aveți un cont Google pentru a-l utiliza
Transmiterea funcționează cu telefoane iOS și Android

După cum vă așteptați de la un produs cu „Google TV” în nume, noul Chromecast se adresează cu adevărat publicului Android: veți folosi contul dvs. Google pentru autentificare pe dispozitiv, iar apoi veți avea acces la Google Asistent, YouTube/YouTube TV (dacă aveți un cont), Magazinul Play, Google Photos și dispozitivele Nest dacă le aveți.

Interesant este că acesta nu este primul dispozitiv bazat pe Android TV care integrează Google Asistent – televizoarele Sony îl folosesc de ani de zile, iar acest lucru este valabil și pentru Nvidia Shield – dar se potrivește perfect aici. Pentru cei preocupati de confidențialitate, Google Asistent se activează doar când butonul de pe telecomandă este apăsat, și puteți dezactiva complet serviciul la autentificarea cu contul Google la pornirea dispozitivului.

Conectându-vă la contul Google va popula ecranul principal al interfeței utilizatorului Chromecast-ului cu conținut relevant și recomandat. Dacă sunteți familiarizat cu Android TV, totul vă va părea foarte cunoscut, dar pentru cei neinițiați este o adevărată diversitate de conținut compilat din surse diferite.

Aveți conținut recomandat și veți găsi rânduri de conținut similare cu Netflix grupate după gen, un rând de videoclipuri recomandate de pe YouTube și în cele din urmă emisiuni și filme populare.

Atunci când selectați ceva de vizionat, puteți începe imediat să-l urmăriți sau să-l adăugați în lista de vizionare pentru a-l găsi mai târziu. Google TV folosește, de asemenea, un sistem de evaluare cu susținere sau respingere pentru a vă ajuta să îmbunătățiți recomandările pe care le face. Nu în ultimul rând, există și o funcție de căutare încorporată destul de decentă care vă poate arăta mai multe modalități de a transmite un anumit film sau emisiune, dar nu este la fel de robustă ca motorul de căutare încorporat al Roku.

În ceea ce privește suportul pentru aplicații, toți jucătorii principali sunt aici, inclusiv Netflix, Prime Video, Hulu, SkyShowtime, HBO Max și Disney Plus, plus peste 6.500 de aplicații mai puțin cunoscute pe care Google TV le-a moștenit de la Android TV. Singura aplicație majoră care lipsește aici este Apple TV, ceea ce este puțin dezamăgitor având în vedere că nu suportă nici AirPlay.

Performanțe

Streaming constant, chiar și în locuințele cu lățime de bandă redusă
O mică întârziere vizibilă la ieșirea și intrarea în aplicații sau configurarea dispozitivului
Suport pentru 4K HDR (HDR10+, Dolby Vision) și Dolby Atmos

Chromecast cu Google TV se comportă admirabil și rivalizează cu performanța competitorilor săi. Google nu a fost clar cu privire la ceea ce se întâmplă în interiorul hardware-ului la un nivel de sistem, dar indiferent de SoC-ul pe care a ales să-l folosească, sunt foarte puține momente în care performanța Chromecast-ului a scăzut – în special odată ce ai ales conținutul pe care doresti să-l vizionezi.

De fapt, singura încetinire reală pe care o vei observa este la pornirea dispozitivului când Chromecast-ul încărca interfața utilizatorului pentru prima dată – care a durat câteva secunde, dar nu v-a fi o pierdere de timp substanțială. Ceea ce impresioneaza este că hardware-ul pare să funcționeze atât aproape de router, cât și departe, acolo unde semnalul este mai slab, și pare să funcționeze bine chiar și cu mai puțină lățime de bandă… nu că ar fi recomandat să încercați dacă planificați să vizionați conținut 4K HDR.

Vorbind despre asta, Chromecast-ul cu Google TV poate transmite în 1080p sau 4K HDR, cu suport pentru formatele HDR10+ și Dolby Vision – toate acestea le-am recomanda să le testați la un moment dat, deoarece arată absolut grozav. Pentru iubitorii de muzică, noul Chromecast suportă formatele DTS, Dolby Audio, Dolby Digital Plus și Dolby Atmos, dar la fel ca și formatele HDR, va trebui să aveți un televizor și/sau sistem audio compatibil pentru a le putea auzi efectiv.

Vizionarea atât a conținutului Dolby Vision, cât și a fluxurilor SDR HD obișnuite arată bine, deși nu ar trebui să vă așteptați ca dispozitivul de streaming să facă vreun efort semnificativ în ceea ce privește scalarea sau procesarea ulterioară. Ceea ce vedeți este ceea ce primiți.

Pentru a obține fluxuri în rezoluția lor maximă și în formate de înaltă calitate, vă recomandăm să folosiți telecomanda pentru a utiliza aplicația nativă Google TV a Chromecast-ului, deoarece acolo este cel mai probabil să o găsiți. Cu toate acestea, dacă doriți doar conținut rapid, puteți folosi Chromecast-ul cu Google TV ca un Chromecast obișnuit, lansând conținutul de pe browser-ul web, dispozitivele iOS sau Android, ceea ce, ca întotdeauna, este incredibil de convenabil.

Singura limitare reală pe care o vei întâlni la nivel de hardware este că Chromecast-ul cu Google TV încă nu suportă Stadia. Acest lucru nu este probabil să fie un factor decisiv pentru toată lumea, dar este o mică observație pentru persoanele care caută un player media de streaming complet, care poate juca cele mai recente jocuri.

În ceea ce privește software-ul, da, uneori s-ar putea să observați o ușoară încetinire pe ecranul principal, dar în cea mai mare parte interfața utilizatorului este rapidă și receptivă. Google Asistent poate fi câteodată neconcludent în ceea ce privește rezultatele căutării (interogări precum „Cine interpretează rolul lui Indiana Jones?” returnează rezultate complicate și uneori inexacte), dar de cele mai multe ori funcționează așa cum vă așteptați.

Daca ai un televizor vechi non smart sau un televizor smart care nu suportă aplicațiile de streaming preferate sau dacă căutați un dispozitiv de streaming ieftin și ușor de utilizat, atunci Chromecast-ul cu Google TV este o alegere fantastică, poți oricând să te bucuri de o experineta incredibilă la un preț minim, pentru vizionarea hd poți găsi chromecast-ul la prețul de aproximativ 200 de lei, iar pentru vizionare 4k vei plăti pe chromecast 300 de lei ceea ce face din acesta o opțiune ideală de divertisment.