Motorola Edge 40, un telefon complet și surprinzător.

Motorola Edge 40, un telefon complet și surprinzător.
poza realizata cu samsung galaxy A30s (prelucrata)

Motorola Edge 40, descoperim un telefon elegant cu sistem de operare Android, capacități surprinzătoare de gaming și un aspect rafinat, cu un design subțire, camere impresionante pentru această gamă de prețuri, o baterie incredibilă și încărcare rapidă la un preț competitiv.

Deși nu este cel mai cunoscut nume din industrie în 2023, Motorola continuă să lanseze dispozitive puternice în diverse game de prețuri pentru a concura cu Apple, Samsung și ceilalți lideri de pe piață. Motorola Edge 40 este unul dintre dispozitivele Android moderne ale companiei, aliniindu-se frumos alături de alte telefoane mobile de gamă medie, cu propria listă de caracteristici interesante și surprinzătoare.

Pentru cei care nu știu, linia Motorola Edge este un pas înainte față de modelele Moto din gama inferioară, oferind o cameră de calitate superioară și mai multă putere de procesare, însă nu este vârful de gamă – acesta este Edge 40 Pro – ci mai degrabă un model de referință pentru Motorola, evidențiind modul în care poate ține pasul cu marii jucători și inovația constantă.

Cu toate că Motorola vizează clar pe cei ce își doresc un raport excelent între calitate și preț cu acest telefon, este de fapt o minune în materie de gaming, ecranul P-OLED fiind practic plin de culoare în toate jocurile pe care le poți încerca fără mari probleme datorită procesorului cu care este echipat. Nu numai că jocurile arată bine, dar se desfășoară și în mod constant, făcând din Edge 40 oarecum un cal troian în ceea ce privește un telefon din gama medie pentru gaming. Dar este unul dintre cele mai bune telefoane Motorola? Continuați să citiți pentru a vedea principalele lui atuuri.

Design

Designul „Endless Edge”
Margini curbate
Partea din spate din sticlă acrilică mată sau piele ecologică
Ecran pOLED Full HD+ de 6,55 inci (2400 x 1080)
Rată de reîmprospătare de până la 144Hz

În ceea ce privește designul, Motorola Edge 40 arată și se simte atât de profesional pe cât este posibil. Este un dispozitiv discret, fără o modalitate reală de a-l diferenția de numeroasele alte telefoane de la mijlocul la sfârșitul gamei de la alți producători non-Apple, dar diferențierea se află cu adevărat în detalii.

Este disponibil într-o gamă multiplă de culori și finisaje. Puteți obține telefonul cu partea din spate din piele ecologică în culorile Eclipse Black, Viva Magenta și Nebula Green, sau cu partea din spate din sticlă acrilică mată în culoarea Lunar Blue; modelul acesta cântărește 168g, în timp ce telefoanele cu piele ecologică sunt puțin mai grele, cu 171g. Toate modelele au rating IP68 împotriva pătrunderii prafului și a apei.

Partea din spate a dispozitivelor din piele ecologică adaugă încă o notă de clasă la ceea ce deja pare a fi un telefon purtând un smoching, se simte plăcut în mână și oferă o aderență bună. De menționat că acest material este greu de curățat, așa că este recomandat să cumpărați o husă. Dacă vă place să vă păstrați telefonul impecabil și curat, modelul Lunar Blue ar putea fi alegerea optimă.

Are dimensiunea ideală pentru a fi folosit fie cu o singură mână, fie cu ambele, astfel încât să nu simțiți că degetele vi se încordează chiar și în timpul unei sesiuni lungi de gaming. Cu toate acestea, în afara ecranului uriaș ce măsoară 6,55 inci și este un panou Full HD pOLED cu o rată de reîmprospătare de 144Hz, plus o mică cameră selfie în formă de gaură, Edge 40 nu pare exact conceput pentru gaming. Poate să facă față, și poate să arate incredibil de frumos în timp ce o face, dar nu există niciun fel de declanșatoare speciale sau butoane specifice gaming-ului.

Ecranul este excelent pentru citit cărți, vizionat filme și navigat pe rețelele sociale. Unghiurile de vizualizare sunt excelente, iar ecranul a rezistat distorsiunii culorilor, chiar și la unghiuri de vizualizare mai extreme. Chiar și lumina soarelui puternic nu a făcut ecranul de nevizionat – lucru care nu este surprinzător, având în vedere că Motorola spune că poate atinge 1200 de niți. De asemenea, are un mod de afișare (într-un fel) mereu activ numit Peek Display, ceea ce înseamnă că puteți vedea notificările și ceasul dacă atingeți doar ecranul sau deplasați altfel telefonul. Acest lucru este puțin mai puțin convenabil decât afișajele cu adevărat mereu active pe care le veți găsi la alte telefoane.

Este de remarcat faptul că Motorola Edge 40 are un ecran cu margini curbate similar cu cele ale lui Motorola Edge 40 Pro.

În ansamblu, designul Motorola Edge 40 este plăcut din punct de vedere estetic și echilibrat, dar s-ar putea să doriți să luați în considerare alegerea materialului, care la rândul său va dicta alegerea culorilor.

Performanțe

Chipset MediaTek Dimensity 8020 (6nm)
8GB RAM (LPDDR4X)
256GB de stocare (UFS 3.1)
Baterie de 4.400mAh
Suport pentru încărcare TurboPower de 68W si 15W wireless
Durată de viață a bateriei pe tot parcursul zilei

În timp ce Motorola Edge 40 Pro este echipat cu mult mai puternicul procesor Snapdragon 8 Gen 2 de la Qualcomm, Motorola Edge 40 primește procesorul MediaTek Dimensity 8020: un nou procesor de nivel mediu care ar concura cu un procesor Snapdragon de vârf de acum un an. Deci, nu este cel mai puternic cip, dar acesta nu este telefonul de vârf al Motorola – dacă doriți mai multă putere, va trebui să treceți la Edge 40 Pro.

Telefonul este rapid și receptiv, fără întârzieri. Indiferent ce faceți, Dimensity 8020 nu atrage atenția deloc – doar își face liniștit treaba fără să protesteze, și acest lucru reprezintă o calitate admirabilă.

Celelalte specificații aici sunt decente, dar reflectă prețul mai mic al acestui telefon în comparație cu Edge 40 Pro. Există 8GB de RAM și 256GB de stocare, dar este RAM LPDDR4 și stocare UFS 3.1, deci un pic mai vechi, mai lent și mai puțin eficient din punct de vedere al consumului de energie decât ceea ce veți găsi în Edge 40 Pro. Este aceeași poveste și în alte locuri: USB-C este 2.0 și nu 3.2, Bluetooth este 5.2 și nu 5.3, și așa mai departe. Difuzoarele sunt ajustate cu Dolby Atmos și redau un sunet excelent, dar nu este recomandat să le folosiți în aer liber.

Motorola Edge 40 are o durată de viață a bateriei foarte bună, nu se ridică în totalitate la nivelul fratelui său cu siglă Pro. Această ușoară diferență în performanță poate fi atribuită, poate, cipului MediaTek, care este mai puțin eficient decât Snapdragon 8 Gen 2 SoC al modelului Pro. Aceasta nu este o critică la adresa MediaTek, totuși, 8 Gen 2 este absolut remarcabil, iar telefoanele care sunt echipate de acesta – cum ar fi Galaxy S23, OnePlus 11 și Edge 40 Pro – oferă o durată mai bună a bateriei, dar costă și mai mult.

Deși nu veți putea petrece mai multe zile fără încărcător dacă utilizați intensiv telefonul, puteți obține două până la trei zile de utilizare ușoară (gândiți-vă la o oră sau două de timp cu ecranul activ pe zi), sau o zi completă confortabilă de utilizare intensivă, cu o încărcare rapidă, iar încărcătorul rapid de 68W este inclus în cutie și își face treaba în aproximativ jumătate de oră, astfel încât economisiți atât timp, cât și bani. Motorola indică o rată de încărcare de la 0 la 100% în 39 de minute.

Încă o dată, dacă doriți excelență de vârf, fiți pregătit să plătiți pentru Edge 40 Pro. Deși toate aspectele performanței Edge 40 sunt suficiente, în cele din urmă primiți ceea ce plătiți.

Camera

Configurație duală a camerei principale (50MP + 13MP)
Camera selfie de 32MP
Suport pentru formatul RAW

Motorola a echipat Edge 40 cu o configurație duală de camere, compusă dintr-o cameră principală de 50 de megapixeli și o cameră ultra-wide de 13MP, oferind suficiente opțiuni pentru a vă personaliza fotografiile.

Nu sunt la fel de bune ca camerele de pe Motorola Edge 40 Pro, dar își fac bine treaba.

În ceea ce privește utilizarea camerei, experiența este ok. Camerele sunt rapide în capturarea fotografiilor în lumină bună, dar s-ar putea să trebuiască să țineți telefonul stabil în condiții de lumină scăzută sau într-o seară mohorâtă pentru a obține imaginea dorită. Telefoanele Motorola au și un mod de noapte, foarte util în condiții de lumină scăzută. Fotografiile sunt plăcute ochiului și sunt suficient de bune pentru a fi partajate pe Instagram sau Snapchat, având la dispoziție și opțiunile obișnuite de editare.

Dacă sunteți un iubitor de selfie-uri, puteți face câteva selfie-uri de înaltă calitate datorită îmbunătățirii tehnologiei camerei Motorola Edge 40, care are 32 de megapixeli.

Dacă vă așteptați la ceva mai spectaculos în ceea ce privește fotografiile, merită să țineți cont că acesta nu este un Pixel, un iPhone sau un Galaxy. Este un Motorola. Puteți obține fotografii bune sau foarte bune cu acest telefon, dar punctele sale forte sunt în altă parte – precum corpul său subțire, software-ul fluent și încărcarea mai rapidă.

Soft

Android 13 la lansare
Trei ani de actualizări ale sistemului de operare + patru ani de actualizări de securitate

Motorola Edge 40 rulează software-ul MYUX al Motorola, bazat pe Android 13. Este un sistem de operare foarte asemănător cu Pixel, curat și neintruziv.

Așa cum implică termenul „Pixel-like”, aspectul și setul de funcții al software-ului Motorola nu diferă prea mult de simplitatea celui al Google. Cu toate acestea, compania adaugă câteva funcții de personalizare (sau menține opțiunile de teme pre-Android 12 pe care Google obișnuia să le ofere, în funcție de cum doriți să priviți lucrurile). Există și funcția Motorola Ready For, concepută pentru a vă permite să utilizați telefonul ca o experiență de desktop într-o clipă, atunci când este cuplat cu un dock. Este utilă în teorie, dar majoritatea oamenilor care ar putea avea nevoie de o astfel de funcție deja au laptopuri, așa că mi se pare redundată. Poate că își va găsi publicul, dar în caz contrar, este un truc interesant pe care îl veți folosi o singură dată și apoi veți uita de el. De precizat un lucru destul de important pentru cei care doresc să-și partajeze ecranul cu această funcție, streaming-ul nu o să vă meargă, deoarece nu o să fie suportat așa cum este Chromecast, de exemplu.

Motorola promite trei ani de actualizări ale sistemului de operare pentru Motorola Edge 40 și 40 Pro – deci nu la fel de generoase ca cele patru ani pe care le oferă unii producători de telefoane Android (în special Samsung). Compania s-a angajat, de asemenea, să ofere patru ani de actualizări de securitate, ceea ce este încă puțin (Samsung și Google promit amândoi cinci, de exemplu), dar suficient pentru a acoperi probabil viața de utilizare a telefonului – veți avea încă doi ani de acoperire dacă cumpărați un Edge 40 în 2025, de exemplu.

Problema Motorola cu software-ul rămâne actualizările în timp util, cu seria Edge 30 fiind printre ultimele telefoane Android care primesc Android 13. În contrast, producătorii precum Samsung și Oppo lansează actualizări rapid după ce Google le lansează pe telefoanele sale Pixel. Dacă actualizările rapide ale software-ului sunt ceva ce vă preocupă, ar trebui să căutați altundeva. Pe de altă parte, având în vedere scăderea interesului în jurul actualizărilor Android – așa cum a fost evidențiată de Google IO 2023 – acest lucru poate să nu fie o problemă majoră.

Până în acest moment, Motorola Edge 40 nu a primit Android 14, iar versiunea de software curentă are corecția de securitate de la 1 ianuarie 2024.

Publicul țintă pentru Motorola Edge 40 sunt cei pentru care raportul calitate-preț este un factor determinant, care preferă un telefon relativ ușor și subțire, și nu la fel de voluminos precum multe dintre cele mai bune smartphone-uri, și care nu sunt îngrijorați că nu au cea mai nouă versiune de Android în momentul în care este lansată. La prețul de achiziție de aproximativ 1500 de lei, este alegerea logică pentru cei care își doresc un telefon complet și surprinzător.